tanzmainzin tanssija Matti Tauru esiintyy ensi kertaa kotimaassaan Kuopio Tanssii ja Soilla

Saksalainen tanzmainz-nykytanssiryhmä tuo Kuopioon lumoavan, Sharon Eyalin koreografioiman Soul Chain -teoksen. Esityksessä saamme nauttia myös kotimaisesta osaamisesta, sillä ryhmän riveissä on mukana suomalaislähtöinen tanssija Matti Tauru. Samalla hän esiintyy ensimmäistä kertaa kotimaassaan.

© De-Da Productions

Kysyimme, millainen Kouvolasta kotoisin olevan Taurun, 31, polku tanzmainz-ryhmään on ollut sekä millaisia ajatuksia hänellä on teoksesta ja tulevasta festivaalista.

”Aloitin tanssin 9-vuotiaana seuraamalla isoveljeäni Mikkoa kilpatanssin pariin. Musiikki oli aina isossa osassa elämässäni, ja liike yhdistyi siihen luonnollisesti. Kilpatanssi antoi minulle ensimmäiset opinnot liikkeestä ja sen hallinnasta.”

19-vuotiaana Tauru siirtyi kilpatanssista nykytanssin ja baletin pariin. Nuori tanssijalupaus kävi vuoden Karjaalla VNF-koulua, jonka jälkeen hänet hyväksyttiin opiskelijaksi Lontoon The Place-konservatorioon kandidaatin tutkintoon.

”The Place:n kolmannella luokalla aloin koe-esiintymään eri komppanioihin. Sain esiintymiskutsun Honne Dohrmannin johtamaan Staatstheater Mainzin nykytanssiryhmään tanzmainziin, ja minulle tarjottiin sopimus.”

tanzmainzissa eri näyttämötaiteenlajit kohtaavat

tanzmainz on osa Mainzin Valtionteatteria, ja toimii ikään kuin Valtionteatteri-instituution ja tanssikentän välisenä siltana. Ryhmällä ei ole omaa koreografia, vaan koreografeina vierailee sekä tunnettuja tekijöitä että nuoria ja nousevia kykyjä freelance-kentältä.

”Meillä ei ole myöskään yhtä ominaista liikekieltä, joka tekeekin ryhmästä tanssijalle melko haastavan paikan työskennellä”, Tauru kertoo.

Nykytanssiryhmä pyrkii jatkuvasti laajentamaan repertuaariaan innovatiivisten tanssituotantojen välillä.

”tanzmainz on luomisen, yhteistyön ja monien eri näyttämötaiteenlajien liittymisen paikka. Keskenään hyvin erilaiset tanssijat luovat monipuolisen ja rikkaan toimintaympäristön.”

Äärimmäisen fyysinen, rakkauden inspiroima Soul Chain

Vangitsevassa Soul Chain- teoksessa äärimmäinen tarkkuus, eleganssi ja fyysinen liikekieli yhdistyvät voimakkaaksi kokonaisuudeksi. Matti Tauru toinen tanssija vasemmalla keskeltä katsottuna. © Andreas Etter

Kuopiossa tanzmainzilta nähdään mukaansatempaava teos Soul Chain, jonka koreografian on tehnyt Sharon Eyal, yksi tämän hetken kysytyimmistä nykytanssin tekijöistä.

”Soul Chain on teos, joka käsittelee toistoa, rutiinia, rytmiä, yhteisöä sekä yksilöä. Teos on kuin valtava ihmisten luoma koneisto, joka elää, käyttäytyy ja hengittää kuin oma ekosysteemi. Se näyttää ihmisen primitiivisenä sekä ylikehittyneenä samanaikaisesti.”

Teoksen teema kumpuaa rakkaudesta, vaikka liikaa romantiikkaa ei siinä olekaan nähtävissä.

”Sharon sanoo, että rakkaus on avainsana hänen työssään, rakkaus kaikissa väreissään valosta pimeyteen. Mielestäni Soul Chain on teos, joka luo tunteita sen nähdessä. Eikä vain nähtävissä – teos on enemmänkin koettavissa.”

Kokonaisvaltaista kokemusta teoksesta luo sen äärimmäinen fyysisyys. 17 tanssijan koreografia on erittäin haastava, vieden tanssijat äärirajoilleen.

”Koreografia on hyvin toistava ja kehollisesti rajoitettu – kuin obsessiivinen mantra liikkeessä ja mielessä. Koreografia vie meitä pitkiä aikoja ”puolivarpailla” tai valtavissa grand plie- asennoissa, jotka antavat teokselle kivun ja tuskan piirteitä.”

Samanaikaisesti lähes lentoon lähtevä nouseva vartalo, huumori, valo ja jopa ekstaasinomainen tunnelma värittävät näitä silminnähtäviä kehon kamppailuja.

”Teos on täysin laskettu alusta loppuun, ja on täten hyvinkin rationaalinen. Vaikka tiedämme, miten ja milloin kaikki tapahtuu, on kokemus tanssijoille jokaisella kerralla hyvin erilainen.”

Suomalaiselle yleisölle esiintyminen on kunnia

Taurun matka tanssijana on käynyt Kouvolasta aina maailman suurimmille näyttämöille saakka, kuten Bolshoi Moskovaan, Theatre de La Ville Pariisiin ja The Joyce New Yorkiin.

Tauru kertoo koreografian vievän tanssijoita pitkiä aikoja ”puolivarpailla” tai valtavissa grand plie- asennoissa, jotka antavat teokselle kivun ja tuskan piirteitä. Tauru toinen vasemmalta keskeltä katsottuna. © Andreas Etter

”Nämä kokemukset isoilla näyttämöillä ovat olleet aivan uskomattomia. Upein asia tanssijan urani varrella on ollut kuitenkin kollegani, työkaverit, joista on tullut osa perhettäni. He ovat opettaneet, inspiroineet ja tukeneet alusta tähän päivään saakka – ei pelkästään taiteilijana, vaan myös ihmisenä.”

Pitkään kansainvälisiä näyttämöitä kiertänyt Tauru odottaa innolla tulevaa vierailua Kuopiossa. Vaikka kaupunki on miehelle tuttu jo kilpatanssiajoilta, on kyseessä hänen ensimmäinen vierailunsa festivaalilla – ja koko tanssiuransa ensiesiintyminen Suomessa.

”On iso askel minulle esiintyä kotimaassani. Mahdollisuus tulla Kuopioon ja tanssia suomalaisen yleisön edessä tulee olemaan hyvin tunteikas kokemus, jota odotan kovasti!”

Tauru kertoo asettuneensa ja näkevänsä tulevaisuutensa ulkomailla, mutta pitävänsä aina kotimaataan suuressa arvossa.

”Suomi on minulle aina kotimaa ja paikka, jossa juureni ovat. Koen suomalaisen kulttuurin vahvasti omanani. Odotankin, että pääsen jakamaan kesäisen Suomen yhdessä kollegoideni kanssa. Odotan erityisesti saunaa, järveä, lintujen laulua ja ruokaa!”

Soul Chain by tanzmainz / Sharon Eyal nähdään Kuopion Kaupunginteatterilla 14. & 15. kesäkuuta.

Esitykseen Tauru kehottaa saapumaan avoimin mielin:

”Esitystä ei tarvitse “ymmärtää” sitä tarvitsee vai katsoa. Se ei ole älyllistä vaan enemmänkin kokemus, jonka rakkaudella jaamme kanssanne! Enjoy!”

Katso esityksen traileri ja varaa paikkasi täältä!