Kenneth Kvarnströmistä Kuopio Tanssii ja Soin uusi taiteellinen johtaja

Kuopio Tanssii ja Soin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi vuodesta 2025 alkaen on valittu Kenneth Kvarnström. Kvarnström on yksi Suomen tunnetuimmista koreografeista maailmalla, ja hänellä on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen nykytanssin kehitykseen.

Kvarnström on toiminut monipuolisesti erilaisissa taiteen alan tehtävissä 1980-luvun loppupuolelta alkaen. Hänen tanssiryhmänsä K. Kvarnström & Co. on kiertänyt ympäri maailmaa Euroopassa, Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Afrikassa. Hän on toiminut lukuisissa tuotannoissa ja organisaatioissa niin tanssijana, koreografina, tuottajana kuin taiteellisena ja toiminnanjohtajanakin. 

Lisäksi hän on työskennellyt Dansens Hus -talon johtajana Tukholmassa sekä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn koreografina. Vuonna 2008 Taiteen keskustoimikunta nimitti Kvarnströmin taiteilijaprofessoriksi.

Yhdistyksen hallitus toteaa valinnastaan: 

”Kuopio Tanssii ja Soi aloittaa vuonna 2025 uuden ohjelmakauden näyttävästi juhlistaen samalla Kuopion kaupungin 250-juhlavuotta. Olemme todella innoissamme ja ylpeitä päästessämme suunnittelemaan ohjelmakautta Kennethin kanssa, joka on kansainvälisesti yksi merkittävimmistä suomalaisista koreografeista.”

Sen lisäksi, että hän omaa erinomaiset verkostot tanssin kansainvälisellä kentällä sekä Suomessa, hänellä on kokemusta ja näkemystä merkittävistä taideorganisaatioista ja teosten luomisesta suurille näyttämöille. Suhtaudumme tulevaisuuteen kunnianhimoisesti jatkuvasti festivaaliamme kasvattaen ja kehittäen.”

Kvarnströmin tahtotilana on tuoda Kuopioon uudenlaisia esityksiä:

Haluan tuoda sellaisia esityksiä, ryhmiä, koreografeja ja taitelijoita, joita ei olla aiemmin Suomessa nähty. Sellaisia taiteilijoita, joiden teokset ovat olleet ja ovat tärkeitä nykytanssin kehityksessä maailmalla.”

”Tärkeää on kuunnella myös yleisöä ja tiimiä, mitä he haluavat ja toivovat. Minusta olisi hienoa, jos Kuopio olisi tanssin keskipiste kerran vuodessa.”

Karjaalta kotoisin ja nykyisin Ruotsissa asuva Kvarnström liikkuu usein Suomen ja Ruotsin välillä. Nykypäivän työskentelymallit mahdollistavat myös etätyön, mutta tästä huolimatta tuleva taiteellinen johtaja aikoo olla Kuopiossa vahvasti läsnä. Kaupunki Kvarnströmille on jo tuttu, ja hänet onkin nähty Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla muun muassa vuonna 1993 tilausteoksensa ”Carmen?!” myötä.

“Minusta olisi hienoa, jos Kuopio olisi tanssin keskipiste kerran vuodessa.”

Taiteellisen johtajan kaudesta viisivuotinen

Hallituksen jäsenistä ja ulkopuolisista asiantuntijoista koostunut valitsijaryhmä haastatteli 10 hyvin korkeatasoista ja asiantuntevaa tanssin ammattilaista tehtävään.

”Hakuprosessin aikana oli hieno nähdä miten tanssin kenttä voi Suomessa hyvin. Moni heistä tulee varmasti olemaan yhteistyökumppanimme tulevaisuudessa”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Salima Peippo kertoo.

”Jatkon kannalta olemme linjanneet, että taiteellisen johtajan kaudet festivaalilla tulevat kestämään maksimissaan viisi vuotta. Näin festivaalin ohjelmisto pysyy tuoreena ja aikaisempaa useampi luovan työn ammattilainen pääsee kuratoimaan festivaaliohjelman Kuopio Tanssii ja Soille.”

Ensimmäinen Kenneth Kvarnströmin luotsaama festivaali on vuonna 2025. Aiemmat taiteelliset johtajat nykyisen taiteellisen johtajan Riku Lehtopolun ohella ovat olleet Jorma UotinenAlpo Pakarinen, Jukka O. Miettinen ja Doris Laine. Riku Lehtopolun vuonna 2020 alkanut kausi jatkuu vuoden 2024 festivaaliin saakka, jolloin Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään 55. kerran.