Väkevä sooloteos rikkoo rohkeasti tabuja

Palkittu intialainen tanssitaiteilija Aditi Mangaldas tuo Kuopioon vaikuttavan sooloteoksensa FORBIDDEN, joka syventyy naisen halun tukahduttamisen teemaan.

Teoksessaan intialaisen Kathak-tanssin mestari tuo esiin rohkeasti mutta samalla haavoittuvasti epäkohdan siitä, miten naisen eroottisuutta ja seksuaalista halua on pidetty uhkana läpi ihmiskunnan historian niin konservatiivissa kuin liberaaleissakin yhteiskunnissa.

Mangaldas taustoittaa teostaan lainaamalla mytologi Devputt Pattanaikia:

“Fantasia, erityisesti naisen fantasia, pelottaa ihmisiä. Yksi tapa sen säätelyyn on kuvata halunsa ilmaiseva nainen vaarallisena olentona, jota on näin ollen myös hillittävä.”

Teoksellaan hän kysyy, miksi naisia ympäri maailmaa, rangaistaan, tuomitaan, vainotaan ja häpäistään vain siksi, että heillä on rohkeutta ilmaista oma halunsa?

”On olemassa lukemattomia tapoja, joilla erilaiset tabut hiipivät jokapäiväiseen elämään. Yhteiskunnalliset rakenteet, mytologia, populaarikulttuuri, naisten elämään iskostettu häpeän kulttuuri – näistä kaikista rakentuu osa yhteiskunnallista alitajunnan virtaa, joka muovaa käyttäytymistämme.”

Intensiivisessä, mutta samalla kauneuden ja herkkyyden säilyttävässä teoksessa Mangladas valjastaa ennakkoluulottomasti Kathak-tanssin traditiot vuoropuheluun nykytanssin kanssa ja antaa äänensä naisille, joiden äänet ovat vuosien varrella vaimennettu.

Lumoavan Kathak-tanssin historia on ainutlaatuinen

Tanssija ja koreografi Aditi Mangaldas lukeutuu klassisen intialaisen Kathak-tanssin johtohahmoihin.

Pohjois-Intiasta syntyjään oleva Kathak on tuhansia vuosia vanha tanssilaji, joka syventyy alueen kulttuuriin, hengellisyyteen ja filosofiaan. Tanssilajin kiehtova ja ainutlaatuinen historia on muovannut siitä yhden Intian kahdeksasta klassisesta tanssilajista.

Sana ”Kathak” on johdettu sanskritin kielen sanasta ”Katha”, joka tarkoittaa tarinaa. Kathakin alkuperä liitetään perinteisesti muinaisen Pohjois-Intian matkustaviin Kathakareihin eli tarinankertojiin, jotka kertoivat tarinoita suurelta osin eepoksiin, myytteihin ja legendoihin perustuen tanssin, laulun ja musiikin keinoin.

Kathak-tanssille ominaista on tarinoiden ilmentäminen muun muassa eleganttien käsiliikkeiden, laajan jalkatyön, notkeiden vartalonliikkeiden ja ennen kaikkea voimakkaiden ilmeiden avulla.

Aditi Mangaldas: FORBIDDEN Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttömöllä 15. & 16.6.

Varaa paikkasi täältä!