Uudistuksilla höystetty Kuopio Tanssii ja Soi 

Kesän 2023 monipuolisessa ohjelmistossa nähdään tanssin tähtiä ympäri maailmaa ja monia odotettuja uudistuksia.

Festivaalin pääohjelmiston avaa riemukas, mutta samaan aikaan yhteiskunnallinen musikaali D’un rêve (14.&15.6). Toisena avauspäivän pääohjelman esityksistä (14.&15.6.) nähdään odotettu New Creation kansainvälisesti tunnustetulta hiphopin uudistajalta, brasilialaiselta Bruno Beltrãolta ja Grupo de Rualta.

Hätkähdyttävän visuaalisen elämyksen tarjoilee sveitsiläisen Jasmine Morandin luotsaaman Prototype Statuksen LUMEN (17.&18.6.). Belgialaiskoreografi Alexander Vantournhout tuo Kuopioon omintakeisen teoksen Through the Grapevine (17.&18.6.), joka on yhdistelmä on tanssia, sirkusta ja akrobatiaa.

Paluun Kuopioon tekee muutama vuosi sitten festivaalilla ihastusta herättänyt italialainen pitkän linjan taiteilija Cristiana Morganti. Omaelämäkerrallisessa soolossa Behind the Light (19.&20.6.) kerrotaan suorapuheiseen ja huumorilla höystettyyn tyyliin tarina taiteilijan henkilökohtaisesta ja ammatillisesta kriisistä.

Taiteellisen johtajan Riku Lehtopolun koostama, rakastettu Genelec-Gaala (16.&17.6) näyttää tanssin monet kasvot aina baletista nyky- ja swing-tanssiin. Tänä vuonna on myös ensimmäistä kertaa lasten vuoro päästä nauttimaan omasta gaalastaan Lasten Gaalan merkeissä 18.6. Odotettu uutuustapahtuma on täynnä tanssin riemua koko perheelle.

Festivaalin pääohjelmiston kruunaavat Helsinki Dance Companyn 50-vuotisjuhlateos Special Night (19.6.) ja tanskalaisen Kammerballettenin kuuden pienoisteoksen ilta (19.&20.6.), jossa nähdään nykybalettia yhdistettynä elävään kamarimusiikkiin. 

TanssiTeltta toimii kokoontumispaikkana

Tanssiviikko sisältää tuttuun tapaan runsaasti vapaan pääsyn ohjelmaa. Kauppatorin lavalla ja Musiikkikeskuksella nähdään päivittäin tanssiesityksiä, seminaareissa taas keskustellaan tanssin ja taidealojen polttavista puheenaiheista. Lisäksi tapahtuman aikana järjestetään lähes 70 tanssikurssia, joihin ilmoittautuminen on vielä auki.

Yksi festivaalin uudistuksista on Kuopion kauppatorille pystytettävä TanssiTeltta.

”TanssiTeltta on rento kokoontumispaikka, jossa voi itse tanssia ja kokoontua ystävien kanssa. Teltalta löytyy ravintolapalvelut ja meillä onkin tänä vuonna erityinen ”Tanssii ja Syö”-menu”, festivaalin toiminnanjohtaja Salima Peippo kertoo.

Teltassa on pienempää päiväkohtaista ohjelmaa kuten taiteilijaesittelyitä sekä iltaohjelmaa erilaisten teemabileiden myötä.

Myös tapahtuman perinteikäs tanssikulkue on kokenut kasvojenkohotuksen.

”Tuomme Kuopioon aitoa eteläeurooppalaista, iloista karnevaalimeininkiä. Kulkue järjestetään kilpailumuodossa 17.6., ja jokainen joukkue on voinut halutessaan suunnitella tanssikoreografian”, Peippo kertoo. 

Tämän vuoden yksi odotetuimmista vapaan pääsyn esityksistä on Puijon Tornin 60-vuotispäivän kunniaksi järjestetty tanssiesitys italialaiselta Il Posto-ryhmältä. Vertikaalitanssiryhmä tanssii vaijereista roikkuen 75-metristä Puijon Tornia vasten 16. kesäkuuta.

”Meillä on upea tanssiviikko kaikkine uudistuksineen. Liput on suositeltavaa varata ennakkoon, sillä tapahtumapäivänä esitykset saattavat olla jo loppuunmyyty.”

Tanskalainen Kammerballetten tuo Kuopioon kuusi nykybaletin pienoisteosta elävän kamarimusiikin säestämänä.
Tanskalainen Kammerballetten tuo Kuopioon kuusi nykybaletin pienoisteosta elävän kamarimusiikin säestämänä.